Search
Close this search box.
Paradontologija

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Parodontologija je veja dentalne medicine, ki se ukvarja s parodontom, oziroma celotnim sistemom tkiv, ki podpirajo zob in omogočajo njegov pravilni položaj in zdravje.

Parodont je sestavljen:

Gingiva (dlesen)

Parodontni ligament

Cement zuba

Alveolarna kost

Parodont zagotavlja pravilno oporo zob, kar vpliva na zdravje celotne ustne votline.

Osnovna težava, ki lahko nastane s parodontom je parodontitis, nastane pa kot posledica vnetja tkiva in pripelje do izgube alveolarne kosti. Simptomi parodontitisa so sprva skoraj neopazni, z napredovanjem bolezni pa se pojavijo rdečina in krvavenje dlesni, občutljivost, recesija dlesni​​   slab zadah.

Če ni ustrezne terapije, se lahko tudi razvijejo tako imenovane žepke  , ki ločujejo dlesen od zob, v njih pa se zbirajo bakterije, ki stanje še poslabšajo. Zadnji stadij parodontitisa vključuje poškodbo podpornega tkiva, ki pripelje do izgube zoba. Bolezni parodonta lahko negativno vplivajo na celotno zdravstveno stanje organizma, ker vplivajo na kardiovaskularne bolezni in številne druge težave.

Zaradi tega je pomembno redno obiskovati zdravnika  dentalne medicine, ki bo bolezen opazil, dokler se simptomi še niso razvneli, in znal postaviti terapijo in nadzor napredka ter intervenirati v primeru zapletov. Na začetku bolezni terapija vključuje redne čiščenje zobnega kamna​  ali intenzivno čiščenje  , ki vključuje tudi predele pod dlesnijo (kiretaža) in lasersko terapijo. Včasih se uporablja tudi antibiotična terapija. V razvitih fazah bolezni je mogoča uporaba kirurških metod.

Parodontitis se pojavi pri zelo velikem številu ljudi, čeprav je tveganje večje pri kadilcih, ljudeh pod stresom, pri določenih boleznih ali hormonskih spremembah. Z zgodnjim odkritjem in uporabo ustrezne terapije se parodontitis lahko tudi umakne in ga je lažje imeti pod nadzorom. Zato so redne kontrole in dobra higiena osnova za zmanjšanje tveganja napredovanja te bolezni.

Morda vas bo zanimalo

Riviera