Search
Close this search box.

Protetika

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Protetika je veja dentalne medicine, ki pristopa k nadomeščanju enega ali več zob za povrnitev funkcionalnosti zoba kot tudi estetike ustne votline.

Protetika se deli na:

Fiksno protetiko

Mobilno protetiko

Fiksna protetika

V primeru pomanjkanja enega ali več zob je potrebno posegati po izdelavi zobne proteze, vendar obstajajo tudi druge situacije, kjer se uporabljajo Krone Luske  Mostički Te elemente smatramo za fiksno protetiko. Nadomeščanje posameznih elementov ali več manjkajočih zob je zelo pomembno zaradi hranjenja in govora, nato pa še zaradi estetskih razlogov.

V protetiki se danes poleg kovinokeramike kot klasičnega materiala  za izdelavo fiksnih protez, uporabljajo raznovrstni materiali kot je keramika  brez kovinskih konstrukcij ter cirkon. Vsak od teh materialov omogoča raznovrstne možnosti in drugačen estetski učinek, zato se brezkovinska keramika   najpogosteje uporablja na sprednjih zobeh  in pri izdelavi posameznih elementov kot so luske ali krone, ker omogoča najboljši estetski rezultat.

Mobilna protetika

Mobilna protetika se običajno uporablja pri popolni izgubi zob ali v primerih, ko razporeditev preostalih zob ne dovoljuje uporabe nekaterih metod fiksne protetike.

V obeh primerih je pomembno posegati po izdelavi mobilne proteze, ker bo le ta omogočila pravilno hranjenje in govor, izjemno pomembna pa je tudi zaradi estetskih razlogov, ker tako bistveno vpliva na samozavest in izboljšanje kakovosti življenja. V primeru delne proteze je prav tako pomembna za preprečevanje premikanja preostalih zob.

Materiali, ki se uporabljajo pri izdelavi mobilnih protez so vedno bolj napredni in vedno več pozornosti se posveča ne le pravilnem funkcioniranju protez temveč tudi dobrem prenašanju in hitrem privajanju pacientov. Poleg tega moderni materiali bolj realno replicirajo naravne barve in teksture ter tako prispevajo k naravnejšem videzu.

Morda vas bo zanimalo

Riviera