Search
Close this search box.

Ortodontija

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Ortodoncija za djecu

Ortodontija za odrasle

Pokažite svoj nasmeh

Ortodontija je veja dentalne medicine, ki se ukvarja s popravljanjem nepravilnih položajev zob in razmerij med čeljustmi. Ortodontske posege je mogoče opraviti v fazi rasti in razvoja, vendar tudi pozneje v življenju. Čeprav se pogosto misli, da je cilj ortodontije estetika, temu vendarle ni tako. Pravilno postavljeni zobje so namreč pomembni za zdravje celotne ustne votline, čeljustnega sklepa in mišic, vplivajo pa tudi na funkcionalnost žvečenja ter na okolno zobno tkivo.

Pravilno razmerje čeljusti in pravilno postavljeni zobje so ključni za enakomeren prenos sil žvečenja, ki tako ne preobremenjujejo podpornega tkiva in zob, obenem pa jih ščitijo pred prekomerno obrabo in propadanjem ter zmanjšujejo težave v čeljustnem sklepu.

Vrste ortodontskih naprav

Za odpravljanje nepravilnega položaja zob in razmerja med čeljustmi se uporabljajo ortodontske naprave, znane kot ortodontski aparati. Le ti so lahko:

Fiksni

Snemljivi

Snemljivi aparat lahko pacient samostojno postavi in odstrani, medtem ko se fiksni, znani tudi kot »tračnice«, trajno postavijo na zobe in se ne odstranijo vse do konca terapije. Fiksni aparati se postavijo neposredno v ustih, medtem ko se snemljivi izdelujejo v zobnem laboratoriju.

Nikoli ni pozno za ortodontsko terapijo, ki je lahko uspešna tako pri mladih kot tudi pri odraslih, ki se za to pogosto odločijo iz estetskih razlogov, čeprav je zdravje dlesni in zob vendar primarnega pomena v vsakem terapijskem posegu.

ortodoncija

Kdaj je najbolje začeti z ortodontsko terapijo

Že v najzgodnejših letih je pomembno posvetiti pozornost zdravju zob ter, če opazimo nepravilnosti, izvajati prve ortodontske preglede po sedmem letu življenja. Od devetega ali desetega leta naprej je mogoče pristopiti k odpravljanju nepravilnosti, povezanih s pomanjkanjem prostora za trajne zobe ali korekcijo ugriza. Te pomanjkljivosti se lahko učinkovito odpravijo s snemljivimi aparati, lahko pa se z njimi izvede priprava za terapijo s fiksnim aparatom z namenom preprečitve puljenja trajnih zob. Terapijo s fiksnim aparatom je mogoče začeti pri starosti 12–13 let, terapija pa lahko traja eno do tri leta.

Ne glede na te indikacije, nikoli ni pozno za ortodontsko terapijo, ker obe vrsti aparatov lahko dajo odlične rezultate v vseh starostnih skupinah.

Morda vas bo zanimalo

Riviera