Search
Close this search box.

Parodontitis, običajen, a pogosto neviden sovražnik

Parodontitis je med bolj razširjenimi dentalnimi boleznimi, čeprav to pravzaprav ni bolezen zob, temveč parodonta, oziroma sistema tkiv, ki podpirajo zob. Parodont namreč zajema vsa tista tkiva, ki služijo zobem kot opora in zaščita med žvečenjem. Gre za dlesni, alveolarno kost, periodontalni ligament in cement. Vsa ta tkiva so vključena v proces držanja zob znotraj alveolov, in sicer na elastičen način tako, da lahko zob rahlo premikamo med grizenjem in žvečenjem.

Glede na to da je zabeležena pri 60 % prebivalstva, je ta bolezen manj pogosta samo od kariesa. Vendar so njeni prvi simptomi skoraj neopazni, zato se je dobro spoznati z njim in opozoriti zdravnika dentalne medicine takoj, ko opazimo kakšno spremembo.

Kateri simptomi zadevajo parodont?

Bolezni, ki prizadenejo parodont velja razdeliti na gingivitis in parodontitis. Prva namreč prizadene samo dlesni, medtem ko so pri drugi dovzetna vsa tkiva parodonta. Pri parodontitisu pride do vnetja, kjer na mestu parodontalnega ligamenta nastanejo t.i. žepi, znotraj katerih se nabira kamen, kar potem dodatno pospešuje vnetni proces. Glede na to da gre za proces, ki poteka znotraj dlesni, je rdečica pogosto njegov edini simptom, ki nam z lahkoto lahko uide.

Zakaj pride do parodontisa?

Plak je tanek film, ki nastane na zobeh, tvorijo pa ga bakterije, ki so naravno prisotne v ustih. Gre za normalen pojav, ki ne povzroča težav, ko skrbimo o oralni higieni in ko je organizem zdrav. Ko pa je imuniteta organizma zmanjšana, lahko pride do vnetja dlesni (gingivitis) ali do vnetij drugih tkiv parodonta, kar privede do pojava parodontitisa. Znotraj bakterijske mikroflore, ki naseljuje usta, obstajajo tudi določene bakterije, ki štejejo za povzročitelje teh motenj, čeprav so določeni zunanji dejavniki prav tako relevantni za pojav parodontitisa:

• Nepravilen položaj zob (tesnost)

• Malokluzija

• Morfologija zob

• Zobni kamen

• Kajenje

• Bolezni kot so diabetes, spremembe v proizvodnji sline, ipd.

• Genetski dejavnik

Terapija bolezni parodonta

V primeru diagnosticiranja parodontitisa je pomembno upoštevati navodila zdravnika dentalne medicine. Najpogosteje je prvi korak podrobno čiščenje zobnega kamna, po čem je lahko potrebna kiretaža, oziroma poliranje zobne korenine. V posameznih primerih bo potrebno opraviti kirurške posege za čiščenje tudi najglobljih tkiv.

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Riviera