Search
Close this search box.

Korijenska nadogradnja – kaj je in kdaj ga uporabiti

korijenska nadogradnja

Zaradi napredovalega kariesa ali drugih poškodb zoba je lahko potrebna njegova ekstenzija, to je izdelava novega skeleta, ki bo okrepil obstoječi zob in omogočil namestitev krone. Takšen poseg je možen, če je zobna korenina zdrava in puljenje ni potrebno, se pravi, da je s tem posegom možno ohraniti naravni zob. Podaljšanje korenine je tako možno, kadar je zobna krona prizadeta s kariesom ali zlomom do pulpe, vendar je korenina močna in zdrava.

Potek posega

Koreninsko nadgradnjo te vrste izvajamo s tankim, tako imenovanim interkanalnim količkom ali zatičem, ki se vstavi v koreninski kanal zoba po endodontski terapiji, s katero odstranimo zobni živec. Zatič fiksiramo znotraj korenine zoba s cementom, s katerim naredimo tudi rekonstrukcijo kronskega dela zoba. Na ta način se ustvari trden skelet, ki bo podpiral krono zoba.

Danes je možno izbirati med več vrstami interkanalnih količkov, ki jih delimo predvsem na kompozitne in kovinske; v prvem primeru so kljukice izdelane neposredno v ustih s pomočjo steklenih vlaken, kovinske pa v laboratoriju, zato je postopek izdelave nekoliko daljši.

Ta možnost podaljšanja zoba odloži potrebo po vgradnji implantata, saj se ohrani naravni zob, njegova korenina pa se uporabi za sidranje protetičnega nadomestka, tj. Zahtevajte ponudbo

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Riviera