Zobni implantati: nadomeščanje izgubljenih zob, vendar tudi zaščita celotnega oralnega zdravja

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite

Znano je, da so zobni implantati veliko boljša rešitev od klasičnih protetskih tehnik kot je mostiček ali mobilna proteza, vendar razlog za to mogoče ni vsem znan. V nadaljevanju izvedite, katere so osnovne prednosti implantatov, zakaj so le ti vedno bolj iskani ter zakaj je njihova cena nekoliko višja v primerjavi z drugimi metodami.

Za začetek je potrebno razumeti, od česa je sestavljen implantat. Poleg samega implantata, ki se namesti znotraj čeljustne kosti, je ta nadomestek sestavljen iz abutmenta, ki služi kot povezava med implantatom in končnim elementom sistema – krone. Vsi deli implantata so izdelani iz biokompatibilnih in trajnih materialov kot so titanij za same implantate in keramika za krone. Takšna izbira materialov omogoča trajnost in trdnost, medtem ko je v primeru poškodbe na kroni možno zamenjati le ta element.

Prednosti v primerjavi z mostičkom

Največja prednost implantata je ohranjanje zdravja bližnjih zob in jih zato implantati ne poškodujejo; ravno nasprotno – pospešujejo ohranitev njihovega pravilnega položaja. Za lažje razumevanje težave moramo videti, kako se polaga mostiček, ker je ravno način pritrjevanja njegova največja pomanjkljivost. Mostiček se namreč pritrjuje na bližnje, zdrave zobe, katere ja za ta namen potrebno brusiti, da lahko postanejo nosilci za mostiček. Skratka, če so bližnji zobje zdravi, se le ti s postavljanjem mostička ne poškodujejo, če pa so bolni, jih je potrebno pozdraviti, da bodo lahko bili opora mostičku. Glede na to je največja pomanjkljivost te metode poškodba zdravih zob, da lahko nadomestimo izgubo zoba, medtem ko je v primeru bolnih zob proces ozdravitve včasih zelo dolg in kompleksen. Vendar imajo zobni implantati še eno prednost v primerjavi z mostičkom, in sicer trajnost strukture, ki je v primeru mostička manjša. Poleg tega je vzdrževanje higiene pri mostičku nekoliko zahtevnejše. Implantat torej zagotavlja zdravje bližnjim zobem na način, da preprečuje dislokacijo zob proti praznem prostoru znotraj čeljusti ter preprečuje izgubo kostnega mozga.

Možnosti v primeru izgube vseh zob

Tudi v primeru popolne brezzobosti se priporoča rešitev z implantati, ki je učinkovitejša v primerjavi z drugimi vrstami protez. Predvsem je potrebno razlikovati nekoliko možnih rešitev, ki so odvisne od števila implantatov, in sicer od dveh do štirih ali več. Na njih se potem lahko namestijo fiksne ali mobilne proteze. Rešitve s fiksnimi protezami na implantatih so popolne za vzdrževanje kostnega mozga in preprečevanje izgube dlesni ter tako omogočajo zares trajno rešitev ob minimalnih pomanjkljivostih. Številne so tudi prednosti mobilnih protez na implantatih v primerjavi s klasičnimi mobilnimi protezami. Največja je vsekakor stabilnost proteze, kar povečuje udobje nošenja in prenašanja, s čimer se pacient počuti bolj gotovega, tako v sebe kot v svoj nasmeh. Za konec bomo poskusili povzeti »za in proti« analiziranih sistemov. Implantati so moderna rešitev, namenjena nadomeščanju izgube enega ali več zob, primerni pa so tudi v primeru popolne brezzobosti. Glede na materiale, ki se uporabljajo, na kirurški poseg, s katerim se nameščajo ter na potrebo po izdelavi nadstrukture, so implantati dražja rešitev. Po drugi strani pa so mostički in mobilne proteze dobra rešitev pri izgubi enega ali več zob ter se priporočajo pacientom, ki imajo veliko pomanjkanje kostnega volumna ali druge zdravstvene težave.

Riviera