Search
Close this search box.

Zobna nitka – pomemben zaveznik v ohranjanju zobne higiene

S ščetkanjem zob se zelo učinkovito čisti zunanja in notranja površina, medtem ko je najpogosteje zelo težko dobro očistiti prostor med zobmi ali tistega neposredno pod dlesnimi. Zaradi tega se priporoča uporaba zobne nitke, ki lahko doseže predele, ki jih ščetka ne more.

Na trgu lahko danes najdete veliko število različnih vrst zobnih nitk ter držal, ki lajšajo njihovo uporabo. Voskano nitko lažje potegnemo med zobmi, medtem ko je tista s poprovo meto prijetnejša za uporabo. Držala, v raznih oblikah in barvah, zamenjajo prste in s tem do določene mere olajšajo proces čiščenja. Vendar je najpomembnejše naučiti se pravilne uporabe zobne nitke, da preprečimo neprijetne in neželene posledice kot so krvavitve in bolečina.

Kako se uporablja zobna nitka?

– pripravite približno 40 cm zobne nitke,

– nitko čvrsto stisnite med palcem in kazalcem obeh rok ter nategnite; nategnjeni del naj bo dolg 4–5 cm,

– nitko potegujte v interdentalni prostor z rahlimi gibi naprej-nazaj s pomočjo kazalca,

– ko je enkrat nitka potegnjena, jo rahlo zakrivite okoli zoba in premikajte gor-dol po celi površini zoba, nato nadaljujte na naslednji zob,

– ponovite postopek za vse interdentalne prostore, medtem ko se premikate z ene na drugo stran ust in tako obdelate obe čeljusti.

Za več informacij o uporabi zobne nitke lahko vprašate našega zdravnika dentalne medicine, za naše paciente pa smo pripravili kratek vodnik za oralno higieno, ki ga lahko prevzamete <a href=”https://www.rivieradent.hr/files/Oralna-higijena-Riviera-Dent.pdf“>tukaj</a>

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Riviera