Search
Close this search box.

Waterpick ali oralni tuš, enostavnejši način za ohranjanje vrhunske higiene ustne votline

Dve vsakdanji dejavnosti sta ključni za ohranjanje dobre higiene ustne votline – ščetkanje zob in čiščenje z zobno nitko. Vendar, čeprav večina ljudi redno izvaja vsaj prvo, zobna nitka pogosto manjka v vsakdanji rutini. Pri številnih ljudeh je temu razlog to, da z zobno nitko težko dosežejo vse predele ust, zato menijo, da je to nepotrebno, ali pa jim le ta povzroča manjše krvavitve ali bolečine. In medtem ko zobna nitka zahteva le malo prakse, je za vse tiste, ki jim ni všeč, waterpick ali oralni tuš odlična alternativa.

Gre za napravo, ki je sestavljena iz posode za vodo in cevi z nastavkom, ki s pomočjo pritiska potiska vodo ter tako ustvarja curek, s katerim lahko enostavno očistimo zobe, prostor med zobmi in pod dlesnimi. Poleg tega curek masira dlesni ter tako povzroča prijeten občutek in spodbuja prekrvavitev. Še do nedavnega so menili, da so te naprave nepraktične in okorne, vendar so novi, brezžični kompaktni tipi primerni za vse uporabnike, tudi najmanjše kopalnice. Poleg tega so oralni tuši edini zares učinkoviti pri pacientih z ortodontskimi aparati, primerni pa so tudi za tiste z vgrajenim mostičkom.  Po nekaterih raziskavah so oralni tuši 20-odstotno učinkovitejši od zobne nitke, čeprav posamezni zdravniki svetujejo uporabo obeh metod.

Kako se waterpick uporablja?

Bodisi se odločite za »žično« ali brezžično različico oralnega tuša, večina teh naprav se uporablja na zelo podoben način. Nastavek ali podaljšek se postavi v usta in usmeri proti zobem in dlesnim pod kotom 90°, nato pa se naprava izključi. Čiščenje začnite z ene strani in nadaljujte proti drugi po liniji dlesni. Usta morajo biti polzaprta, da se izognete špricanju, vodo pa je potrebno iz ust izpuščati med celotnim trajanjem čiščenja, zaradi česar se priporoča postavitev v nagnjen položaj nad umivalnikom. Običajno je mogoče nastaviti intenzivnost curka, zato lahko vsak izbere tisto, ki mu ustreza, najbolje pa je začeti z najnižjo. Čiščenje zob z oralnim tušem naj bi trajalo najmanj eno minuto, zagotavlja pa popolno očiščen prostor med zobmi in pod linijo dlesni.

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Riviera