Vse o keramičnih kronah

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite

Novosti v dentalni medicini, tako pri tretmajih kot pri materialih, se pojavljajo vse pogosteje, pacienti pa pogosto ne vedo, za kaj gre, ko im specialist dentalne medicine priporoči enega izmed novih materialov. Tako so tudi v segmentu implantologije ter estetike razvijeni številni novi materiali, med katerimi tudi keramika, še posebej pa keramične krone.

Kaj so keramične krone?

So krone, ki nimajo kovinske osnove, temveč se popolnoma izdelujejo iz porcelanskega materiala. Krone, ki po obliki imitirajo naravni zob, se lahko aplicirajo na obstoječe zobe ali na implantate, uporabljajo pa se tudi za izdelavo mostičkov. V prvem se primeru s cementom vežejo na zob, ki je poškodovan ali ima neko drugo hibo, medtem ko se v drugem postavljajo na abutment implantata.

Krone so lahko izdelane iz kovine ali cirkona ter nato prevlečene s keramiko ali pa so v primeru celovitih keramičnih kron popolnoma izdelane iz tega materiala, natančneje, litij disilikata.

Katere so prednosti keramičnih kron?

Keramika oziroma porcelan, iz katerega izdelujejo krone, je zelo specifičen material, ki omogoča izdelavo krone, ki po barvi in teksturi popolno imitira naravne zobe, s čimer se zagotovijo vrhunski estetski rezultati. Poleg tega je ta material povsem biokompatibilen in se za razliko od kovinskih kron pri porcelanu ne razvijejo alergije. Pri uporabi teh kron ne pride do spremembe barve dlesni, kar je pogosto pri uporabi kovinskih variant ter s časom ne pride do odstopanja dlesni. Pri uporabi krone na naravnem zobu je možno ohraniti večjo količino zobnega tkiva, oziroma, brušenje je omejeno na minimum.

Vendar se keramične krone praviloma uporabljajo na sprednjih zobeh, kjer se njihova estetska vrednost popolnoma izrazi, medtem ko se na zadnjih zobeh priporoča uporaba kron s kovinsko osnovo, ki omogoča večjo trajnost. Poleg tega se pretežno uporabljajo, ko je potrebno tretirati ali nadomestiti eden zob, medtem ko se za mostičke vseeno priporočajo kovinsko-keramične ali cirkon-keramične krone. Predlog izbire krone, ki najbolje ustreza potrebam vsakega pacienta je v domeni vašega zdravnika, ki bo znal oceniti, kateri material je primeren za vsaki posamezen primer. V Riviera Dentu tako posvečamo pozornost individualnim potrebam naših pacientov, če upoštevamo vse opcije, možnosti in potrebe.

V vsakem primeru, če kronam posvečate dovolj pozornosti, pri tem pa mislimo na vzdrževanje higiene in redne kontrole pri zdravniku dentalne medicine, vam lahko služijo celo življenje!

Riviera