Skip to main content

Parodontologija

Parodontologija je veja dentalne medicine, ki se ukvarja s parodontom, oziroma celotnim sistemom tkiv, ki podpirajo zob in omogočajo njegov pravilni položaj in zdravje. Poleg dlesni (gingiva) je parodont sestavljen tudi iz bližnjega tkiva, oziroma alveolarne kosti, ligamenta in cementa zoba, ki skupaj omogočajo pravilno oporo zobu, medtem ko vplivajo na zdravje celotne ustne votline.

Osnovna težava, ki lahko nastane s parodontom je parodontitis, nastane pa kot posledica vnetja tkiva in pripelje do izgube alveolarne kosti. Simptomi parodontitisa so v začetku skoraj neopazni, a kakor bolezen napreduje se tako tudi pojavi rdečica in krvavenje dlesni, občutljivost, izguba dlesni in slab zadah.

Če se ne uporabi primerna terapija se lahko razvijejo tudi t.i. žepi, ki odvajajo dlesni od zoba, znotraj katerih pa se potem nabirajo bakterije in tako dodatno poslabšajo stanje. Zadnji stadij parodontitisa vključuje poškodbo podpornega tkiva, ki pripelje do izgube zoba. Bolezni parodonta lahko negativno vplivajo na celotno zdravstveno stanje organizma, ker vplivajo na kardiovaskularne bolezni in številne druge težave.

Zaradi tega je pomembno redno obiskovati zdravnika dentalne medicine, ki bo bolezen opazil, dokler se simptomi še niso razvneli, in znal postaviti terapijo in nadzor napredka ter intervenirati v primeru zapletov. Terapija v začetku bolezni vključuje redno čiščenje zobnega kamna ali intenzivno čiščenje, kar vključuje tudi področja pod dlesnimi. Včasih se uporablja tudi antibiotična terapija. V razvitih fazah bolezni je mogoča uporaba kirurških metod.

Parodontitis se pojavi pri zelo velikem številu ljudi, čeprav je tveganje večje pri kadilcih, ljudeh pod stresom, pri določenih boleznih ali hormonskih spremembah. Z zgodnjim odkritjem in uporabo ustrezne terapije se parodontitis lahko tudi umakne in ga je lažje imeti pod nadzorom. Zato so redne kontrole in dobra higiena osnova za zmanjšanje tveganja napredovanja te bolezni.