Search
Close this search box.

Naglašen ali slab zadah je zelo pogost ter opazen pojav, vzroki katerega so povezani z različnimi motnjami, povezanimi z ustno votlino. Najpogosteje gre za minljive pojave, ki ne vplivajo v večji meri na splošno stanje organizma in na samozavest pacienta. Vendar je potrebno razlikovati občasne in dolgotrajne motnje ter spremljati ta pojav, če se le ta raztegne na daljše obdobje.

Nastanek slabega zadaha je povezan s številom bakterij, ki sproščajo žveplove spojine znotraj ustne votline. Tako se zelo pogosto slab zadah pojavi zjutraj, takoj po zbujanju, v tem primeru pa je njegov vzrok izsušitev ustne votline zaradi slabe proizvodnje sline. Ravno slina pomaga pri nadzorovanju števila bakterij, zato ponoči in pri določenih boleznih slabša proizvodnja sline lahko povzroči slab zadah. Še en primer kratkotrajnega slabega zadaha je povezan z uživanjem določenih vrst hrane, kot je vsem dobro znani česen, s kajenjem, uživanjem nekaterih zdravil in podobno. Dolgotrajen pojav slabšega zadaha lahko povzročijo različna stanja in bolezni prebavnega ali dihalnega sistema, kot so gastritis ali vnetje sinusov, zato se v tem primeru vsekakor priporoča zdravniška kontrola.

Med najpogostejše razloge za pojav slabega zadaha štejemo zobne obloge in kamen, ki spodbujajo aktivnosti bakterij, ki so naravno prisotne v ustih in ki z razgradnjo drobnih ostankov hrane, privedejo do nastanka slabega vonja.

Ravno zaradi tega je prvi korak v preprečitvi slabega zadaha ohranjanje dobre higiene ustne votline. Doma se to nanaša na ščetkanje, uporabo zobne nitke in izpiranje z ustno vodo, ko pa to ni mogoče, se priporoča žvečenje žvečilnih gumijev brez sladkorja. Poleg tega so redno čiščenje zobnega kamna in pogoste kontrole zdravja dlesni način prevencije nastanka slabega zadaha, ker določene parodontalne težave lahko prav tako vplivajo na njegov pojav. Vsekakor se priporoča zmanjšanje uživanja začinjene hrane, tobačnih izdelkov ter določenih pijač.

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Riviera