Search
Close this search box.

Okužba ustne votline s HPV-jem: simptomi in zdravljenje

HPV mouth infection

Okužba s HPV-jem, oziroma enem izmed humanih papiloma virusov, je izredno pogosta. Čeprav se običajno povezuje s spolno prenosljivimi boleznimi, lahko ti virusi prizadenejo tudi kožo in sluznico ustne votline, in sicer ne le spolno, temveč tudi z neposrednim stikom.

Prisotnosti humanega papiloma virusa v ustih v večini primerov ne dojamemo, saj ne povzroča nobenih težav. Vendar je v nekaterih primerih možen pojav bradavic – belih ali rožnatih izrastlin z nepravilno površino, ki razen tega, da lahko motijo, kot na primer med žvečenjem, ne povzročajo nobenih simptomov. Čeprav obstaja več kot 50 tipov HPV-ja, se jih le nekaj, natančneje tip 16, v nekaterih primerih povezuje z nastankom karcinoma tonzil, medtem ko je povezava HPV-ja s karcinomom ustne votline še vedno vprašljiva. Spremembe, ki jih povzročajo nekateri drugi tipi HPV-ja so večinoma benigne (papilomi, kondilomi, bradavice).

Glede na karakterističen videz sprememb, povzročenih s HPV-jem, le te najpogosteje zadoščajo za diagnosticiranje okužbe, medtem ko se v primeru suma na okužbo le ta lahko preveri z analizo brisa, čeprav se to najpogosteje ne opravlja, če pri pacientu niso bili ugotovljeni simptomi.

Lezije, ki nastanejo zaradi okužbe s HPV-jem se odstranjujejo kirurško, v lokalni anesteziji, z elektrokauterizacijo, ekscizijo, krioterapijo ali lasersko, možna pa je tudi uporaba nekaterih kemijskih sredstev oziroma protivirusnih zdravil.

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Riviera