Search
Close this search box.

Obarvanost in madeži na zobeh

Tooth discoloration and illnesses

Sprememba barve zob, oziroma diskoloracija, se pojavi zaradi več razlogov, na katere lahko vplivajo zunanji dejavniki tako kot tudi starost, bolezni zob in čezmerna prisotnost ali pomanjkanje določenih mineralov. Madeži na zobeh lahko variirajo od belih do izrazito temnih ter lahko zajamejo celoten zob ali le njegov manjši del.

Najpogostejše spremembe barve zob pridejo z leti, ko se sklenina tanjša, zobovina, ki je spodaj, pa temni ter tako zobje postanejo rumenkasti. Poleg tega lahko kava, čaj, obarvane in temne pijače ter kajenje vplivajo na temnenje zob. Nabiranje kamna ob dlesnih bo prav tako povzročilo postopno temnenje spodnjega predela zob. Temni madeži na zobeh lahko nastanejo tudi zaradi kromogenih bakterij, katerih obloge na zobeh povzročajo temnenje manjših predelov zob.

Temnenje celotne površine posameznega zoba lahko nastane zaradi endodontskega posega, ko zob počasi izgubi oskrbo s hranilnimi snovmi. Diskoloracije tega tipa lahko nastanejo tudi zaradi uporabe nekaterih zdravil in kot posledica odmiranja živca zoba.

Beli madeži na zobeh pa lahko kažejo na nekatere notranje spremembe v mineralizaciji zob, saj le te nastanejo zaradi prekomernega vnosa fluorja ali demineralizacije zobne sklenine, pogosto zaradi previsoke kislosti v ustni votlini. Beli madeži lahko nastanejo kot začetna faza kariesa, najpogosteje na mlečnih zobeh.

A čeprav nekaterih oblik diskoloracije ne moremo preprečiti, jih lahko korigiramo z estetskimi posegi kot so luske, druge pa je možne prevenirati s primerno oralno higieno, tako doma kot s profesionalnim čiščenjem pri doktorju dentalne medicine. Po drugi strani bo določene spremembe, ki kažejo na bolezni, edino vaš stomatolog znal primerno prepoznati ter v skladu s tem ravnati na najboljši način. Če želite ohraniti belino svojih zob, ne prezrite rednih kontrol pri svojem doktorju dentalne medicine.Zaprosi za ponudbo

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Riviera