Search
Close this search box.

Modrostni zobje – morebitni zapleti pri izraščanju tretjih kočnikov

Wisdom teeth

Modrostni zobje ali tretji kočniki, oziroma »osmice«, so zadnji zobje, ki izrastejo, pogosto v poznih najstniških ali zgodnjih dvajsetih letih, medtem ko pri nekaterih ljudeh ti zobje ne obstajajo oziroma so prisotni v manjšem ali večjem številu. Gre za zobe, ki so ostanki iz davnih časov, ko je njihova funkcija bila pomoč pri žvečenju trde in surove hrane.  Danesso funkcionalno nepotrebni, zaradi sprememb pri oblikovanju čeljusti pa za njih pogosto niti ni več prostora.

Ravno zaradi teh razlogov se pogosto pojavijo zapleti pri izraščanju modrostnih zob, in sicer:

– težavno izraščanje,

– nepopolno izraščanje ali impaktirani modrostni zobje,

– retinirani modrostni zobje.

Navedeni zapleti se običajno pojavijo zaradi nezadostnega prostora za zobljenje modrostnih zob ali nepravilnega položaja samih zob. Včasih lahko tudi struktura zoba vpliva na težavno izraščanje, možno pa je tudi pomanjkanje impulza rasti.

Glede na težavnost situacije lahko doktor dentalne medicine poskusi rešiti zob, tako da mu pomaga z rastjo z enostavnim posegom zarezovanja sluznice, ki ga prekriva, vendar je v težjih primerih zob potrebno izpuliti. Retinirani in impaktirani modrostni zobje namreč lahko povzročijo vnetja in ciste, tudi sama težavnost izraščanja lahko izzove bolečino, otekline, težave pri odpiranju ust, včasih tudi vročino in bolečino v drugih predelih glave.

Modrostni zobje se pulijo enako kot ostali, čeprav je poseg včasih malce bolj zapleten zaradi njihovega položaja globoko v čeljusti in morebitnih prisotnih zapletov. Poseg se običajno izvaja pod lokalno anestezijo. Zoba ni potrebno nadomeščati, ker je funkcionalno odvečen, nastali prostor pa ne bo vplival na položaj drugih zob.

Postoperativno okrevanje je individualno, pogosto pa se pojavi tudi bolečina in oteklina okoliških predelov, zato se lahko pacientu predpišejo analgetiki in antibiotiki. Včasih lahko pride do daljše ali naknadne krvavitve, o čemur je potrebno obvestiti doktorja dentalne medicine.

Pomembno se je držati navodil doktorja dentalne medicine in oralnega kirurga ter oskrbovati rano šele po nastanku strdka, nato pa se uporabi antiseptik.Zaprosi za ponudbo

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Riviera