Search
Close this search box.

Herpes – vzroki in pomoč

Cold sores

Številnim je zagotovo znan tisti skeleč občutek, srbenje in rahle bolečine na ustnici, zaradi česar takoj pomislimo: »Oh ne, spet herpes!« Vendar za kaj pravzaprav gre?

Mehurčki, ki postopoma prerasejo v ranice, najpogosteje pa se pojavijo na ustnicah ali v ustih, so značilen simptom okužbe z virusom Herpes simplex tipa 1. To obolenje je izredno pogosto, zato se verjame, da je večina populacije okužena z virusom herpesa, vendar se simptomi lahko razlikujejo, včasih tudi povsem izostanejo.

Po primarni okužbi, ki se manifestira z opisanimi mehurčki, včasih tudi z drugimi simptomi kot je vročina in otečene bezgavke, virus prehaja v latentno, mirujočo fazo – simptomov ni in virus se ne širi, temveč ostane neaktiven v živčnih celicah. Periodično je možna rekurentna, ponovna okužba, ki se bo manifestirala z blažjimi simptomi, vendar skoraj vedno na istem mestu. Do ponovne okužbe običajno pride zaradi slabitve imunološkega sistema, stresa, izpostavljanja soncu, pri povišani telesni temperaturi in podobno.

Okužba z virusom herpes simplex se prenaša s slino, oziroma s kašljanjem, kihanjem, tudi poljubom, večinoma pa je možna le ko so prisotni simptomi – mehurčki in ranica (krastica).

Oralni virus herpesa pri večini okuženih ne povzroča večjih težav, simptomi pa večinoma ponehajo po 5 do 7 dneh. Na zunanjih mehurčkih je možna uporaba specializiranih mazil, medtem ko se mehurčki v ustih lahko zdravijo z raztopinami anestetika. Le izjemoma pri zelo pogostem pojavu okužbe je mogoče uporabljati protivirusna zdravila. Vendar pa lahko pri osebah z zmanjšano odpornostjo bolezen lahko prizadene notranje organe ter postane nevarna, zato je v takšnih primerih potrebno poiskati zdravniško pomoč. Zaprosi za ponudbo

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Riviera