Search
Close this search box.

Diastema – razmik med zobmi

Diastema

Kaj je diastema?

Diastema je razmik med zobmi, ki je nastal naravno ali ob izgubi zoba, nanaša pa se tudi na vse velikosti razmika, od komaj opaznih do tistih, ki ogrožajo estetiko in funkcionalnost zob. Diastema lahko nastane med dvema ali več zobmi.

Kako pride do razmika med zobmi?

Povečan razmik med zobmi je pogost pri mlečnih zobkih, le ta pa po izrastu trajnih običajno izgine. Vendar so včasih tudi trajni zobje premajhni glede na čeljust in tedaj se bo diastema pojavila med več zobmi. Razmik med zgornjimi sprednjimi zobmi lahko nastane v primeru, ko je guba, ki povezuje ustnico in zgornjo čeljust, oziroma frenulum, prenizko in tako vpliva na nastanek diasteme.

Razmik med zobmi lahko nastane tudi zaradi nekaterih navad, npr. pri otrocih, ki sesajo palec ali pri deviaciji refleksa požiranja, oziroma ko se z jezikom pogosto ustvarja pritisk na sprednje zobe. Bolezni dlesni, poleg tega da lahko vplivajo na izgubo le teh, lahko povzročijo tudi pojav prekomernega razmika.

Kateri posegi so na voljo v primeru diasteme?

Odvisno od resnosti in razloga nastanka diasteme vas bo vaš doktor dentalne medicine napotil na poseg, ki je najbolj primeren za posamezen primer. Če gre za razmik, nastal zaradi položaja zob znotraj čeljusti, se priporočajo ortodontski aparati, in sicer fiksni ali mobilni, odvisno od primera, ki bodo popolnoma približali zobe in tako zmanjšali diastemo.

Hitre rešitve, ki so primerne pri nekaterih oblikah diasteme so obnove s kompozitnim materialom ter keramične luske, s katerimi prekrijemo površino zob, pri katerih se pojavlja razmik, oblikovane pa so tako, da ta razmik »zaprejo«. V primeru diasteme zaradi izgube zob se posega po izdelavi implantoloških ali protetičnih nadomestkov.

Če je diastema nastala zaradi bolezni dlesni ali nizkega frenuluma, so potrebni kirurški posegi.

Nekateri pacienti, pri katerih je diastema prisotna že od otroštva in jim ne povzroča težav, se pogosto odločajo za ohranitev razmika med zobmi, kar nikakor ne vpliva na njihovo zdravje. A vendar so pravilno pozicionirani zobje pomembni za žvečenje in govor, zato je k vsakemu prekomernemu razmiku, ki povzroča težave pri teh aktivnostih, pomembno pristopati pravočasno.

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Riviera