Bele ali kompozitne zalivke

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite

Zalivke, oziroma polnila, se najpogosteje uporabljajo za nadomeščanje dela zob po odstranitvi kariesa, vendar se lahko uporabljajo tudi pri razpokah, poškodbah ali obrabi. V primeru belih zalivk gre za smolast material, oziroma zmes, ki vsebuje kremen in druge materiale, formulirana pa je tako, da se ne le mehansko, vendar tudi kemijsko poveže z zobom. Poleg tega da zobu povrnejo funkcionalnost in trdoto, zalivke lahko vplivajo tudi na estetiko ustne votline.

Izbira polnila

Zagotovo ste se pri zdravniku dentalne medicine že srečali z vprašanjem, katero vrsto polnila želite – belo ali t.i. črno oziroma amalgamsko. Razen v barvi, te zalivke se precej razlikujejo v sestavi in drugih lastnostih, zato, za razliko od belih, črne zalivke ali amalgami vsebujejo kovine ali zelo majhne količine živega srebra, kar lahko vpliva na organizem, zato so nekoč veljale za trdnejše. Vendar se danes te zalivke vedno manj uporabljajo. Tehnološki napredek v formulaciji belih zalivk je namreč povečal ne le njihovo trdnost temveč tudi lastnosti povezovanja s tkivom zob. Zato je tveganje za izgubo zob skoraj popolnoma odpravljen. Amalgami, ki se le mehansko povezujejo z zobom, lahko pravzaprav povzročijo poškodbe zob, medtem ko pri belih do tega ne pride. Zaradi svoje barve se amalgamske zalivke vedno manj uporabljajo tudi iz estetskih razlogov.

Namestitev zalivke

Pri kompozitnih zalivkah je sama metoda namestitve primernejša za ohranjanje zdravja zob, ker je potrebno pobrusiti le manjši, zajeti del, s čimer se ohranja večja količina zdravega zobnega tkiva. Zdravnik dentalne medicine pri namestitvi posebno pozornost posveča prilagajanju barve in oblikovanju zalivke, zato da se le ta popolnoma prilagodi obliki in barvi zoba ter ugrizu.

Ko vas naslednjič vprašajo, ali želite belo ali amalgamsko zalivko, se odločite za prvo, ker čeprav je njihova cena nekoliko večja, številne ugodnosti vam bodo zagotovile dolgotrajnost opravljenega posega, zdravje in estetiko zob.

Riviera