Search
Close this search box.

Kaj vpliva na barvo zob?

Bela barva zob se pogosto povezuje z njihovim zdravjem, vendar tudi ob določenih kriterijih lepote. Zobi pravzaprav niso beli, temveč njihova barva variira med toni rumene in sive, včasih tudi rožnate.

Prav tako ni točno, da je barva zob odvisna od barve sklenine, oziroma da spremembe v barvi nastajajo na površini zoba. Zobna sklenina je namreč deloma prozorna in modrikasta ter tako prepušča barvo zobovine, ki je v spodnjih plasteh zoba. Tako se tudi spremembe v barvi ne dogajajo na površini zobne sklenine, temveč med prizmami kristalov, od katerih je sklenina sestavljena, kromatske spremembe pa lahko zajamejo tudi zobovino.

Naravna barva zob je zelo individualna, zato nekatere osebe imajo naravno bolj rumene zobe, barva pa se z leti spreminja, tako kot pri spremembi denticije. Mlečni zobi so namreč v povprečju bolj beli od trajnih.

Vpliv zunanjih dejavnikov na diskoloracijo zob

Spremembe v barvi zob nastanejo z vplivom različnih dejavnikov. V zunanje dejavnike lahko uvrstimo različne snovi, ki jih redno uživamo. Med njimi so vsekakor značilne posamezne pijače kot so kava, čaj in drugi obarvani napitki, vendar veliko vlogo igra kajenje. Pigmenti, ki vsebujejo te snovi, vstopajo v strukturo sklenine in se tam nalagajo, kar s časom privede do enolično temnejše barve zob.

Vpliv notranjih dejavnikov na diskoloracijo zob

Barva zob je odvisna od notranjih sprememb, ki potekajo v samem zobu ali v telesu, tedaj pa se sprememba praviloma nanaša na zobovino. Takšne kromatske spremembe se lahko zgodijo med poškodbo zoba, po uživanju določenih zdravil ali večje količine fluora. Določene bolezni lahko prav tako vplivajo na barvo zob, med njih štejemo tudi dentinogenezo imperfecto.

Z različnimi metodami je možno povrniti naravno barvo zob. Profesionalne metode vključujejo kombiniran pristop s snovmi za beljenje in svetilkami, vse pogosteje pa se uporablja tudi laser. Obstajajo tudi številne zobne paste in druge hišne metode, vendar imajo nekatere zelo vprašljivo učinkovitost. Glede na razloge in vrsto beljenja, vam bo vaš zdravnik dentalne medicine znal svetovati glede metode beljenja za trajne rezultate, obenem pa zaščito dlesni in sklenine. Kontaktirajte nas in odkrijte, katera je metoda najprimernejša za vaš primer, mi pa vam bomo z veseljem podali vse potrebne informacije glede profesionalnih metod, ki jih nudimo.

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Dogovorite se za termin

ali nas pokličite na telefonsko številko:

Riviera